nieuws

OVG Real Estate en G&S Vastgoed leveren nieuwe hoofdkantoor ING op

OVG Real Estate en G&S Vastgoed hebben het kantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost opgeleverd. Het betreft het nieuwe kantoor aan de Bijlmerdreef dat in gebruik wordt genomen en onderdeel is van de toekomstige campus van ING in Amsterdam Zuidoost.

Met een oppervlakte van circa 40.000 m2is het nieuwe kantoor van ING het grootste gebouw op de campus aan de Bijlmerdreef. Het vijf verdiepingen tellende kantoor, dat bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde bouwdelen met elk een atrium, is het eerste gebouw dat in gebruik wordt genomen. Het pand biedt flexibele werkplekken voor ongeveer 2.800 mensen. De campus wordt een open en dynamische omgeving voor creatieve samenwerking tussen ondernemers, wetenschappers en andere innovators.

Thomas Ummels, Executive Development Director OVG Real Estate: “Het circulaire beton, de zonnepanelen op het dak en de groene omgeving – alles aan het nieuwe kantoor illustreert de missie en strategie van ING om innovatieve denkkracht in de samenleving te versnellen. De slimme, gezonde werkplekken stimuleren creatieve samenwerking en zijn een inspirerend voorbeeld van toekomstbestendig ontwikkelen“.

Arjen Lindeman, Head of Development G&S Vastgoed:‘’ING en wij mogen trots zijn op deze prestatie. Wij hebben met elkaar een elegant vormgegeven hoofdkantoor kunnen realiseren dat een grote diversiteit aan werkplekken aanbiedt. Een multifunctioneel atrium waar straks iedereen welkom is. Een hoofdkantoor dat past bij ING, een bank van de toekomst’’.

Duurzaam en energiepositief

Het ontwerp van het nieuwe ING kantoor heeft de BREEAM-score Outstanding. Daarmee is het kantoor het eerste gebouw in Amsterdam-Zuidoost – en een van de dertig kantoren in heel Nederland – met het hoogste certificaat van dit duurzaamheidskeurmerk. Bovendien is het pand dankzij onder andere de uitmuntende isolatie, zonnepanelen en slimme technologie energiepositief. Dat wil zeggen dat het kantoor voldoende energie opwekt om in de eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien en om daarnaast energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Paviljoen als kloppend hart

De komende periode werken OVG Real Estate en G&S Vastgoed verder aan de realisatie van een horecapaviljoen aan de voorzijde van het kantoor. Het gebouw, met een oppervlakte van ongeveer 900 m2, is ontworpen door Powerhouse Company. Het restaurant dat in het paviljoen komt, The Traveller, wordt toegankelijk voor iedereen en vormt straks het kloppend hart van de campus.

Consortium van marktleiders

Het nieuwe kantoor van ING en het naastgelegen horecapaviljoen worden ontwikkeld door het ontwikkelconsortium OVG Real Estate en G&S Vastgoed, marktleiders op de Nederlandse kantorenmarkt.

Het ING kantoor, eigendom van LCN Capital Partners, is gebouwd door G&S Bouw naar een ontwerp van Benthem Crouwel Architects.

De partijen worden bijgestaan door juridisch adviseur NautaDutilh en werken nauw samen met opdrachtgevers ING en Allen & Overy. De ontwikkeling van de totale ING Campus loopt nog tot 2024.

Fotograaf: Guido Pijper en Milan Hofmans

Bouwupdate 6 – Luifels

Het ontwerp van Benthem Crouwel komt steeds dichter bij het gewenste eindbeeld. Op alle verdiepingen worden de 2,5 meter diepe karakteristieke luifels bevestigd. Naast dat deze luifels het gebouw kenmerken, zorgen deze ook voor passieve duurzaamheid in de vorm van het tegengaan van lichthinder.

   

 Fotograaf: Studio Hans Wilschut

Bouwupdate 5 – PV-panelen

Duurzaamheid is voor dit kantoorgebouw een belangrijk aspect. Het dak is zo efficient mogelijk vol gelegd met PV-panelen om zoveel mogelijk energie op eigen plot op te wekken. Er is een speciale constructie toegevoegd om bovenop de installaties om PV-panelen te kunnen plaatsen en dus optimaal gebruik wordt gemaakt van de ruimte op het dak.

Fotograaf: Studio Hans Wilschut

Hoogste punt

 

Na bijna een jaar intensief bouwen is op 20 juni 2018 is het hoogste punt van de ontwikkeling aan de Frankemaheerd behaald.

 

Ter viering van het bereiken van dit hoogste punt werd er symbolisch een vlag omhoog gehesen door Richard Lokhorst, Programma Manager ING, Jaap Messemaker, Directeur G&S Bouw  en Mark Blommesteijn, Development Manager OVG Real Estate.

Voor alle bouwvakkers, de aannemer G&S Bouw en andere betrokkenen is het oostelijke bouwdeel van het gebouw voor een middag omgebouwd tot feestlocatie om dit heugelijke feit te vieren.

 

Fotograaf: Guid0 Pijper – Twelve Photographic Services

Bouwupdate 4 – de hoogte in

Naarmate het gebouw meer op hoogte komt, is ook de vorm van het gebouw buiten de bouwhekken zichtbaar. De eerste verbindingsbruggen en trappen in het atrium zijn geplaatst.

Fotograaf: Hans Wilschut